mariejohlbring

just nu, här idag är nu<3

Kategori: Allmänt



...Mycket fin text...alla har en skyddsängel..spring aldrig fortare än att din skyddsängel kan flyga <3


Om en stund ska jag och Julls åka till ICA för att inhandla lite mys...sen åker vi till Ann-sofie och käkar och myser ute på "Skogsbrynet"..
Kära stunder är mysiga stunder som fastnar i minnet, minnen kan ingen ta ifrån en....
eller jo..:( för en del kan det faktiskt vara så, att minnet försvinner...
Men Julia minns ju allt sen innan, det är närminnet för hennes del...<3<3<3


Ha en bra dag alla:)

Men var rädda om varandra och glöm inte , spring inte för fort!!<3

Till Julias vänner<3

Kategori: Allmänt

Det har gått mer än två år sen olyckan nu, tiden går fort!

    (Olyckan 10 oktober 2009)

En del av er vänner har följt Julias utveckling på närmare håll..:)
Följt henne på resan från början, och dess framsteg hon gjort och  förstår hennes problematik.
 Men det finns en del som kanske inte vet så mycket om allt runt henne, så därför vill jag berätta lite här för er alla....

Julia känner igen ALLA som hon känt sen innan, men hon kanske inte alltid observerar dig eller er! Hon kanske inte har kollen om du är en bit bort att det är just du...

Om vi tex är ute eller på Ica o handlar eller något, så kanske hon inte lägger märke till dig på distans, (fast hon ser jättebra)
Våga gå fram och visa dig, säg bara -tjenare Julia, hur e det?  eller något.. vad du nu skulle sagt om olyckan inte hänt, var som vanligt..:) Julia förstår allt, hör allt, ser allt... Julia själv kan prata på ganska fort emellanåt
så det kan vara lite svårt att hänga med på vad hon säger ibland...då är det bara att säga det, du får prata saktare eller tydligare så jag hänger med på vad du säger..:)...hon vet men behöver bara bli påmind! :)
Hon finns där, hon minns dig/er..men kan ha svårt för att minnas händelser året innan olyckan.

Tänk Julia kanske aldrig mer hade vaknat, hon låg medvetslös i 5 veckor.

(här är en bild på hur sjuk Julia var, hon är här helt utan sömnmedel, kunde inte andas själv, nov 2009)

Hon kunde inte komunicera på något sätt , röra sig eller  äta från allra första stunden hon väl öppnade sina ögon..
Hon har fått lära sig gå, borsta sina tänder, äta mm allt som för er är vardagliga saker vi inte ens tänker på att vi gör..

Idag har Julia väldigt dåligt närminne, så hon har dålig kolla på vad hon nyss gjort och eller vad hon skall göra!
Därför kan hon ibland fråga samma saker eller berätta samma saker inom kort tid. Då kan man enkelt säga att det har vi ju pratat om eller det vet jag för det har du berättat...minns du?
Man hjälper Julia att komma ihåg på det sättet. Det är bra att stötta henne i det så hon får försöka minnas själv innan man säger, man kan hjälpa henne att utvecklas att försöka minnas själv först. Hon är fullt medveten om att hon har dåligt närminne, och säger det många gånger själv till vänner..-att det minns jag inte pga av mitt korta närminne! 
 Pga sitt dåliga närminne så har Julia en sluten bilddagbok, så hon kan gå tillbaka och se vad hon gjort under dagen..bilder säger så mycket:) därför tar vi mycket bilder på händelser, bara för att hon ska bli påmind att hon träffat dig/er,  och då fastnar det lättare i minnet för henne oxå!

Jag har försökt att försöka förstå hur det kan kännas att inte minnas vad jag precis gjort, men tror att det är helt omöjligt egentligen att sätta sig in i det.

Jag var på en föreläsning för några månader sen, om hjälpmedel. Då fick jag en aha-upplevelse som jag tog till mig som säger mig mycket kring hur vi skulle kunna bli förvirrade utan vanliga hjälpmedel som finnas i vår vardag för oss alla människor!

Tänk dig att du ska åka till Stockholm själv i din bil, ja.. ok klart man kör Ulricehamn-> Jönköping osv..jag hittar till Ulricehamn helt utan att titta på vägskylltar som visar hur långt det är kvar osv..men om alla skyltar helt plötsligt försvann för dig och du inte har en aning om vad du precis har passerat eller hur långt du har kvar till nästa samhälle, och vilket samhälle kommer du till näst..tänk dig in i det, hur skulle du uppleva det???
Hur kommer jag till Stockholm då?? och så tar man bort mobilen, klockan...vart fasen är man då i tid och rum och plats:S
Man kan bli förvirrad av mindre, med den liknelsen kan jag på något sätt tänka mig in i att Julia ibland kämpar med.. men minnet kommer o går..önska önska önska!!
Tiden får utvisa detta, minnet är det sista som kommer tilbaka säger dom, nervtrådar kan  hitta tillbaka till varandra med tiden... ibland minns hon saker, ibland inte.
När Julia blir "hjärntrött" så är minnet som sämst, och det kan bli snurrigt för henne!
Vila är a och o för en med förvärvd hjärnskada, och en balansgång vi kämpar med för Julia..
Vila.. och hjärnan orkar leta nya vägar!
 Tänk vi människor använder bara 25 % av våra hjärnor, så det finns andra delar av den friska hjärnan som kan lära sig att göra det som den skadade hjärnan inte längre kan.   

Julia är nedsatt på sin vänstra sida, som ni säkert minns så var Julia vänsterhänt! Hon har lite svårt att koordinera sin vänstra sida , men vi alla runt Julia hjälper henne att försöka med sin vänster iallafall så hon tränar upp den och blir starkare...
 Hon går ganska bra, men kanske inte alltid är så pigg eller att vi ska gå längre sträcka så väljer vi ibland att ta rullstolen.
Julias vänstra öga skelar lite grann (Men ser bra på det) och det beror på den spasticitet hon har på sin vänster sida. Det ska hon få operera snart hoppas vi. Man har låtit ge ögat en chans att återhämta sig , och det kan ta två år, men hon skelar ju fortfarande.

Julia utvecklas hela tiden, våga vara med och hjälpa, stötta och utveckla henne tillbaka till livet, se inte bara det hon inte kan längre, utan se det hon lärt sig igen och utvecklas och var positiv till det...:) det är vi!!
 
Julia saknar sina vänner, och kan behöva komma ut med vänner, göra roliga saker..
Julia har glada goa assistenter som  kan följa med på saker tillsammans med vänner...:)
( Julia med sina assistenter)

Har du/ni någon idee om något som Julia kan hänga med på,  fråga henne eller våga ta kontakt med mig om detta är något som "Jullan"  kan hänga med på, eller om så bara vara med en liten stund.
Eller om ni vill göra något med Julia men inte kommer på något, ta kontakt med oss!! 
(Julia har fått en I-phone med nytt mobilnummer, så ni vet om ni inte fått det av henne allaredan, hör av er så får ni det)
Det skulle stimulera henne att få komma ut, våga vara med på resan att se Julia utvecklas, det händer saker.
Förstår att det kan vara svårt att vara sig själv om man inte vet hur man ska betee sig eller vara, hoppas att min text har hjälpt dig/er att förstå ite mer om hur man ska vara med Julia. Det viktigaste är att vara som vanligt...vara dig själv!!
(annars fråga mig, jag är väldigt förstående och medveten om detta och öppen för att svara på vilka frågor du undrar..:)

 
Var positiv till allt hon lärt sig igen, Julia själv är positiv och glad för allt hon lärt sig igen. Hon är alltjämt glad och tjötar med alla, ger mycket glädje och kärlek omkring sig, och älskar fortfarande att sjunga, shoppa, umgås med vänner och sitta vid datorn och lyssna på musik mm ..:)
Hon är en fighter!
Kram till er alla goa vänner<3

 (Julia o lillsyrr -09)
(jag och Julia -11)
(Skolbalen -11. här tillsammans med Jennifer Knutsson<3 så fina ni var)


( Julia och jennifer på liseberg våren -11)
(Julia och Roland på Ewas)
(Vi var i Örebro några dagar, här badar vi på Gustavsviks badlandskap, här med assistent Marie nov-11)

(Varit hos Sandra A och hälsat på-11)
(Pierre,Jesper Pontus och Julia)

(Hanna och Julia-08? vet du hannis?)
(Julia 0ch Amanda på Ewas Café-11)
(Kitte och Christian hälsar på-11)
(Hemma hos Linda Andersson och fikar-11)
(på väg till matöppet våren-11)

(Elin och Julia på matöppet våren-11)
(Skoj pose..:)) Julia-11)
(Linda och Julia -09)               
(Julia och Jennifer P-09)
(Julia och Rebecca badar och tränar i Svenljunga simhall-11. Rebecca är en ny vän som Julia lärt känna på sjukhuset, Rebecca är liksom Julia en fighter!)

(Jag och julia i Långasands pizzeria sommaren-11)

'(shopping i Alingsås sommaren-11. här tillsammans med Cina)
(Långasand beach sommaren -11)

 (Gott glatt gäng.Långasands beach-08? Rebecca Larsson, sara Skoglund, Rickard Larsson, Jullan, Ellan och Frida)

(Ellan och Jullan Långasands beach -08?)

Vi har så många goa bilder..mycket mer..kanske kompliterar någon dag....<3

trettondagskväll:)

Kategori: Allmänt

..fixade lite nytt, tog bort julen i fönstren i köket och försökte ändå hålla lite myskänsla kvar då jag
älskar mysljus. Så de nyinköpta ljuskvistarna inköpta på rea i affären Chilli för 50 kr / förp. fick bli någon form av hissgardin eller vad jag ska kalla det:))
blev mysigt! 





Tjejförfest kan man säga innan vi vandrade vidare till medborgarhuset och den årliga trettondagsfesten där!
Ann.sophi Dalström , madde Bynander, Kattis Händén, Annalena Torstensson och susanne Karlsson, Gunvor Asplund och syrran o jag..:) brosarn skulle varit med men blev sjuk, han hade nog kanske gillat denna förfest med kacklande brudar!!?? :))




jag och storsyrr<3



Susanne och Gunvor..:)

Nyårsdagen:)

Kategori: Allmänt

Jag och julls sov länge idag, satt och åt frukost och hade på tv:n...
Då kommer det en reklamsnutt om att man kan bli fadder åt ett barn i ett land med fattigdom och misär..
Då säger Julia
 -mamma jag vill bli fadder åt ett barn.
-Ok. Varför frågar jag!
-För jag vill hjälpa dom, dom har det så svårt..kan jag det?
-Självklart kan du det, vi får kolla upp vart man kan vända sig så att det är en seriös förening.
så det är bara att kolla upp det nu....:)